Je kindje

Een piepklein rijstkorreltje van ongeveer twee millimeter groot, daar lijkt het kindje nu nog het meest op. Maar ondertussen gebeurt er ontzettend veel in dat rijstkorreltje. Deze week wordt al een begin gemaakt met de aanleg van het hartje. Een belangrijk moment dus.

Soms kan het zijn dat een bevruchte eicel zich in twee delen splitst, die beide afzonderlijk een vruchtje vormen. Je krijg dan een eeneiige tweeling. Zo’n tweeling is altijd van hetzelfde geslacht, lijken sprekend op elkaar en hebben dezelfde erfelijke eigenschappen. Als er in plaats van één eitje, twee eitjes rijpen, tegelijk loslaten én allebei bevrucht worden, dan krijg je een twee-eiige tweeling. Deze kunnen van verschillend geslacht zijn en kunnen er ook totaal anders uit zien. Grappig om te weten: meereiige tweelingen zijn vaak erfelijk, terwijl eeneiige tweelingen altijd toeval zijn

Jij

Nu je zwanger bent, is het extra belangrijk dat je gezond leeft. Niet alleen alcohol en roken zijn nu ‘verboden vruchten’, ook (buitenlandse) zachte kazen die gemaakt zijn van rauwe melk moet je nu even laten staan. Deze kunnen besmet zijn met de listeria-bacterie, een bacterie die schadelijk is voor het kindje. Je herkent deze kazen aan het opschrift 'au lait cru' op het etiket.

Wees ook matig met vitamine A, want teveel vitamine A is niet goed voor het kindje. Eet dus niet teveel orgaanvlees, zoals lever en niertjes want deze zijn rijk aan vitamine A. Rauw vlees zoals filet americain of tartaar kun je ook beter even niet eten omdat deze besmet kunnen zijn met de toxoplasmoseparasiet. Laat ook iemand anders de kattenbak verschonen in verband met toxoplasmose.

Naar de sauna gaan is ook niet verstandig in het begin van je zwangerschap. Juist in de periode dat de organen worden aangelegd zijn grote temperatuurswisselingen niet goed.

Foliumzuur slikken

Slik je al foliumzuur? Neem dagelijks 0,4 of 0,5 milligram. Je kunt doorgaan met het slikken van foliumzuur totdat je acht weken zwanger bent. Daarna is het niet meer nodig. Foliumzuur verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een ernstige aandoening aan het centrale zenuwstelsel, zoals een open ruggetje of een hazenlip.

Ook blijkt uit onderzoek dat je door het slikken van foliumzuur ook een miskraam kunt voorkomen.

Vitamine D slikken

Als je zwanger bent heb je extra calcium nodig voor de botopbouw van het kindje. Om voldoende calcium beschikbaar te hebben, is ook vitamine D nodig. De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen uit voorzorg 10 microgram extra vitamine D te gebruiken. Dit advies klopt als je nauwelijks in de zon komt en/of onvoldoende vitamine D en calcium via voeding binnen krijgt.  Kom je weinig met zonlicht in aanraking, bijvoorbeeld omdat je weinig buiten komt of kleding draagt die je gezicht en handen bedekt, of als je een donkere huidskleur hebt,  dan word je wel geadviseerd om 10 mcg vitamine D per dag te slikken.

Moeders voor moeders

Tijdens de eerste vier maanden van je zwangerschap maakt je lichaam het unieke hormoon hCG in ruime mate aan. Wat je niet gebruikt, plas je uit en verdwijnt 'zomaar' in het toilet. Zonde, want voor sommige vrouwen is dit hormoon onmisbaar om ook zwanger te worden. Van het hCG-hormoon wordt namelijk een medicijn gemaakt dat wordt gebruikt tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen. De organisatie Moeders voor Moeders zamelt de urine van zwangere vrouwen in. Als je wilt, kun je je vanaf dit moment aanmelden om mee te doen.