Na de bevalling kun je last hebben van naweeën. Ook bij het geven van borstvoeding kan de baarmoeder samentrekken. Dit duurt enkele dagen en zal daarna steeds minder worden en uiteindelijk helemaal verdwijnen. Het is toegestaan paracetamol tegen de pijn in te nemen. Geadviseerd wordt om 3 keer per dag tegelijkertijd twee tabletten van 500 mg in te nemen. Maximaal 6 tabletten per dag.

Plassen

Vlak na de bevalling kun je geen of weinig aandrang voelen om te plassen. Toch is het belangrijk het regelmatig te proberen, omdat een lege blaas onnodig bloedverlies kan voorkomen. In ieder geval moet je binnen 6 uur na de bevalling geplast hebben. Lukt dat niet, dan moet je contact met de verloskundige opnemen. Geadviseerd wordt om kort na de bevalling niet alleen naar het toilet te gaan, omdat het gevaar bestaat dat je niet lekker wordt.
De eerste dagen kan het plassen een beetje branderig aanvoelen. Door te spoelen met een maatbeker/bidon worden deze klachten vaak minder. Ook helpt het soms om onder de douche te plassen.

Bloedverlies

Na de bevalling hou je nog enkele weken bloedverlies. De eerste dagen kan het net zoveel zijn als tijdens de menstruatie. Het kan ook meer zijn. Als je maandverband binnen een half uur doordrenkt is met bloed, moet je contact opnemen met de verloskundige. Ook kun je bloedstolsels verliezen, die soms zo groot zijn als een tennisbal. Hier hoef je niet van te schrikken. Je kunt ze gewoon wegspoelen.