De bevalling is begonnen, als de weeën met een regelmaat van 4 tot 5 minuten komen en minimaal een minuut aanhouden. In 10 tot 15% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen.

De weeën zorgen voor ontsluiting. Dit is het opengaan van de baarmoedermond. Als je voor het eerst een kind krijgt kan de ontsluiting gemiddeld 12 tot 20 uur duren. Bij volgende kinderen verloopt dit proces meestal sneller. Stress kan de ontsluiting vertragen. Probeer daarom tussen de weeën door zo goed mogelijk te ontspannen. Een douche of een bad kan hierbij helpen.

De verloskundige controleert regelmatig hoever het proces van ontsluiting gevorderd is.

Volledige ontsluiting

Bij 10 cm ontsluiting is de baarmoedermond helemaal open. Er is dan sprake van volledige ontsluiting. Meestal voel je dan ook de drang om mee te gaan drukken. Dit is meestal het moment dat je actief mee mag gaan persen. Persen betekent, dat je het kindje op het ritme van de weeën naar buiten moet drukken. Als je voor het eerst een kind krijgt, kan het persen wel één tot anderhalf uur duren. Bij volgende kinderen verloopt ook dit proces meestal sneller.