Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een bacterie. Men krijgt er flinke hoestbuien van, die meestal met ernstige benauwdheid of ademnood gepaard gaan. Deze hoestbuien kunnen maanden aanhouden.

Kinkhoest en jonge baby’s

Voor jonge baby’s is kinkhoest erg gevaarlijk. Ze kunnen er longontsteking en hersenletsel door oplopen of er zelfs aan overlijden.

In Nederland worden baby’s tegen kinkhoest ingeënt als ze twee maanden oud zijn. Daarvoor zijn ze dus niet beschermd. Ze krijgen deze ziekte dan ook meestal in de eerste maanden na de geboorte.

Vaccineren tijdens de zwangerschap

Om baby’s toch vanaf de geboorte tegen deze ziekte te beschermen, kunnen vrouwen zich vanaf week 22 in de zwangerschap tegen kinkhoest laten vaccineren. Dit wordt daarom wel de 22 weken-prik genoemd.

De zwangere vrouw maakt antistoffen aan die via de placenta de baby bereiken. Door de vaccinatie heeft de baby ongeveer 90% minder kans op kinkhoest en hoeft pas na drie maanden voor het eerst zelf tegen deze ziekte te worden ingeënt.

Het vaccin is veilig voor moeder en kind en bovendien effectief. Dat blijkt uit onderzoek. Er kunnen bijwerkingen optreden, zoals slaperigheid of hoofdpijn. Ook kan de plek waar de prik gezet is nog een tijdje gevoelig blijven.

Waar en wanneer?

Vanaf 16 december 2019 is vaccinatie tijdens de zwangerschap opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. In andere Europese landen en de Verenigde Staten bestaat deze mogelijkheid al veel langer.

Alle zwangere vrouwen in Nederland krijgen deze vaccinatie gratis aangeboden. Dat kan vanaf week 22 in de zwangerschap. Je moet hiervoor wel zelf een afspraak maken met het consultatiebureau.