Vitamine

Foliumzuur (vitamine B11) is een van de weinige vitamines waarvan veel mensen niet altijd genoeg binnenkrijgen. Dit geldt ook voor vrouwen die zwanger willen worden. Het is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Het verkleint de kans op neurale-buisdefecten, zoals een ‘open ruggetje’ (spina bifida).

Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden dagelijks 400 tot 500 microgram foliumzuur te slikken, ongeacht de hoeveelheid foliumzuur die ze al via het eten binnenkrijgen. Het duurt ongeveer vier weken voordat er extra foliumzuur in het lichaam is opgenomen. Daarom wordt aangeraden minimaal vier weken vóór de bevruchting met het slikken van foliumzuur te starten en daarmee door te gaan tot acht weken na de bevruchting (10 weken zwangerschap). Langer gebruik kan geen kwaad.

Het slikken van multivitamines voor zwangere vrouwen is een goed alternatief. Deze multivitamines mogen gedurende de gehele zwangerschap gebruikt worden.

Foliumzuurtabletten en multivitamines voor zwangere vrouwen zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.

Wil je meer informatie over het slikken van foliumzuur, bekijk dan de volgende website: www.strakszwangerworden.nl

>  Kinderwens

>  Leefstijl

>  Foliumzuur

 

Vul dit formulier in om je aan te melden bij verloskundigenpraktijk beWonder.

Aanmeldformulier