Je kindje

De spieren zijn nu zo ver dat hij of zij zich al kan bewegen. Met kleine schokjes komen de armpjes en beentjes in beweging en hij of zij kan met de handjes, die niet groter zijn dan een erwt, wriemelen. Niet dat jij daar al iets van voelt, daarvoor zul je nog een poosje geduld moeten hebben. Aan die handjes zitten nu zelfs al vingers en een duim.

Ook de beentjes gaan groeien. Je kind heeft al knieën, enkels en tenen. Ook krijgt je kind nu steeds meer een echt gezichtje. Er is zelfs al een piepklein mopsneusje, er is een mondje en een tongetje. De deskundigen spreken vanaf dit moment ook niet meer van een embryo, maar van een foetus. Zo zal je kind door hen genoemd worden tot aan de geboorte.

Jij

Je staat ‘s ochtends moe op, je bent de hele dag door lusteloos en ‘s avonds rol je om half negen alweer doodmoe je bed in. Bij veel zwangeren staat de dag in het teken van vermoeidheid.

Dat is helemaal niet gek. Vanaf het moment dat het bevruchte eitje zich namelijk in je baarmoeder heeft ingenesteld, is je lichaam zich al helemaal op de zwangerschap aan het voorbereiden: je baarmoeder groeit, je hartslag versnelt, je gaat op een andere manier ademhalen, je bloedvolume neemt toe...

Er gebeurt nu veel in een zwanger lichaam en dat kost nu eenmaal veel energie. Tel daar alle emoties rond je kersverse zwangerschap bij op, en het is duidelijk: al deze veranderingen kosten extra veel energie. Geen wonder dus dat je je nu vaak zo verschrikkelijk moe voelt.

Geef je zoveel mogelijk aan de vermoeidheid over en neem als het kan niet teveel hooi op je vork. Ga lekker liggen met je benen omhoog en voel je niet schuldig als je even de boel de boel laat. Er gebeurt nu veel in een zwanger lichaam en dat kost nu eenmaal veel energie. Met dertien weken zwangerschap is de ergste moeheid meestal voorbij.

Termijnecho

Alle zwangere vrouwen krijgen de mogelijkheid aangeboden om een termijnecho te laten maken tijdens of na het eerste bezoek aan de verloskundige. Deze echo wordt zo rond de 10- 12 weken zwangerschap gemaakt.

Aanvullende vitamines

Als je zwanger bent heb je extra calcium nodig voor de botopbouw van het kindje. Om voldoende calcium beschikbaar te hebben, is ook vitamine D nodig. Kom je weinig met zonlicht in aanraking, bijvoorbeeld omdat je weinig buiten komt of kleding draagt die je gezicht en handen bedekt, of als je een donkere huidskleur hebt, dan word je door de Gezondheidsraad geadviseerd om 10 mcg vitamine D per dag te slikken.

Paracetamol innemen?

Heb je last van hoofdpijn? Dan mag je een paracetamol (zonder codeïne of coffeïne) nemen. Gebruik er zo min mogelijk (maximaal 4 tabletten van 500 mgr. per dag ). Niets slikken is natuurlijk beter.