Je kindje
Eén zaadcel, één van de vele miljoenen, is er in geslaagd om de eicel te bereiken. Zodra de zaadcel het omhulsel van de eicel binnendringt, verandert het omhulsel van vorm zodat andere zaadcellen niet meer binnen kunnen komen. Eicel en zaadcel smelten nu samen, zoals twee zeepbellen samengaan.
En zonder dat jij je ook maar ergens van bewust bent, heeft zich een regelrecht wonder afgespeeld in jouw buik: je bent zwanger! Gefeliciteerd! Na de samensmelting van eicel en zaadcel beginnen ze zich onmiddellijk te delen en gaan op weg naar de baarmoeder. Het is een reisje van niets, slechts enkele centimeters, maar toch doet de bevruchte eicel hier een aantal dagen over.
Inmiddels zijn de hormonen progesteron en oestrogeen al aan de slag gegaan om de baarmoeder gereed te maken. Als het eitje bij de baarmoeder aankomt is deze daarvoor klaar.
Het is moeilijk te geloven, maar in dat piepkleine klompje cellen van minder dan 1 mm groot, dat met het blote oog niet eens zichtbaar is, ligt al vast of je een jongen of een meisje krijgt, wat voor kleuren ogen je kind krijgt, wat voor kleur haar, wat voor lichaamsbouw en zelfs wat voor karakter.
Jij
Vanaf het moment dat je zwanger bent, gaat er een hormonenfabriek in je lichaam aan het werk. Zo wordt er direct na de innesteling het hormoon hCG aangemaakt. En dit hormoon zorgt indirect weer voor de productie van andere hormonen zoals oestrogeen en progesteron. Het progesteron gaat onmiddellijk aan het werk om het slijm in de baarmoedermond ondoordringbaar te maken. En progesteron zorgt ook voor een kleine stijging van je lichaamstemperatuur (tot een halve graad).
Gedurende je hele zwangerschap blijft je temperatuur wat hoger. Verlies je tegen het einde van deze week een beetje bloed? Dat kan een innestelingsbloeding zijn. Bij de innesteling kan soms een bloedvaatje beschadigd raken. Misschien voel je je in deze week zelfs al een beetje anders.
Maar het kan natuurlijk ook goed zijn dat je nog helemaal niets merkt. Of dat je denkt dat de symptomen die je voelt komen door een naderende menstruatie. Die symptomen lijken immers erg op elkaar. Voor een antwoord op de vraag of je zwanger bent, zul je in ieder geval nog even geduld moeten hebben.
Pas aan het einde van de volgende week, als je ongesteld moet worden, kun je een zwangerschapstest doen. Je kunt zo’n test gewoon kopen bij de drogist, apotheek of via het internet. Deze zijn net zo betrouwbaar.
Uitgerekende datum
Eigenlijk is deze derde week de eerste week dat je werkelijk zwanger bent. De eerste twee weken krijg je namelijk gewoon cadeau. Wil je uitrekenen wanneer je kind geboren zal worden, dan moet je de eerste dag van je laatste menstruatie als uitgangspunt nemen. Als je daar 280 dagen (ofwel 40 weken) bij optelt, weet je bij benadering wat de uitgerekende datum is.