Je kindje

Nu alle organen zijn aangelegd, steekt je kind zijn of haar energie in het groeien. De hoeveelheid vruchtwater neemt nu steeds meer toe. Dit vruchtwater is voor je kind van levensbelang. Het zorgt ervoor het zich kan bewegen en het fungeert tevens als een soort stootkussen. Kom je een keer ten val of stoot je per ongeluk je buik, dan zal je kind hier dankzij het vruchtwater niets van merken.

Daarnaast zorgt het vruchtwater voor een constante warmte, waardoor je kindje het nooit koud krijgt. Verder neemt je kind ook geregeld een slokje vruchtwater en leert hij of zij zo slikken en drinken. Ook doet je kind nu al af en toe een plasje in het vruchtwater. Overigens wordt het vruchtwater de hele dag door ververst, waardoor de afvalstoffen voortdurend worden afgevoerd.

Jij

Omdat je kindje nu alleen nog maar gaat groeien, kun je nu een buikje gaan krijgen. Overigens kan het best zijn dat je eerder je broeken al niet dicht kreeg, maar waarschijnlijk had dat meer te maken met de hormonen en het feit dat je darmen een beetje kunnen opspelen.

Het buikje dat nu gaat komen, komt écht door de groei van het kindje. De verloskundige of gynaecoloog kan nu ook uitwendig controleren of het kindje goed groeit. Dat doet ze door haar handen om je buik te leggen en zo te berekenen hoe groot de afstand tussen de bovenkant van de baarmoeder en je schaambeen is. Aan die afstand kan gezien worden of de grootte van je kindje overeen komt met de zwangerschapsduur.

Heb je nog geen buikje of ben je nog geen grammetje aangekomen? Dan wil dat echt niet zeggen dat je kind niet goed groeit. En als je veel aankomt, betekent dat evenmin dat je kind hard groeit. Alle kindjes groeien hetzelfde tot 16 weken. Pas daarna ontstaan individuele verschillen. Zolang de verloskundige zegt dat alles goed gaat, hoef je je geen zorgen te maken.

Vertel het je werkgever

Wettelijk gezien moet je je zwangerschap melden aan je werkgever minimaal drie weken voordat je zwangerschapsverlof ingaat. Vertel het je werkgever als jij daar klaar voor bent, maar wacht niet te lang. Zo kunnen alle praktische zaken goed op je werk geregeld worden, zoals vervanging en verlof.

Ook is het fijn als je eerlijk tegen je werkgever kunt zeggen dat je je een keertje wat moe voelt of niet lekker. Je werkgever zal om een zwangerschapsverklaring van je verloskundige of je gynaecoloog vragen waarop de uitgerekende datum staat. Deze datum is nodig voor de aanvraag van je verlof.

Verzorging van huid en haar

Onder invloed van je zwangerschapshormonen zijn de talgkliertjes in je huid nu een stuk actiever. Heb je normaal een droge huid, dan heb je hier hoogstwaarschijnlijk profijt van. Je huid zal gladder en stralender zijn. Maar heb je van nature een vrij vette huid, dan heb je kans dat die nu nóg iets vetter is, waardoor puistjes de kop op kunnen steken. Veel water drinken en fruit en groente eten, houden je huid gezond.

Overigens verandert ook je haar tijdens de zwangerschap: het vrouwelijk hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat het veel minder uitvalt dan normaal en dus voller is dan ooit. Na je zwangerschap neemt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam weer af, waardoor je al die vastgehouden haren jammer genoeg weer verliest.

Tip: stem je gezichtscrème en je shampoo af op je huid en je haar tijdens de zwangerschap.