Roken

Roken brengt schade toe aan het ongeboren kind. Ook meeroken is schadelijk. Als je rookt, bestaat er tijdens de zwangerschap een grotere kans op een miskraam, een vroeggeboorte, het voortijdig loslaten van de placenta, een kindje met een lager geboortegewicht of een afwijking zoals een hazenlip of klompvoetjes. Na de geboorte van het kindje is de kans dan groter op het krijgen van een kindje met een slechtere algemene conditie, ademhaling- en/of gedragsproblemen, luchtweginfecties en/of middenoorontsteking. Roken wordt ook in verbinding gebracht met huilbaby’s en zelfs wiegendood. Het kan ook problemen geven bij borstvoeding. Ook zwanger worden gaat moeilijker als je rookt.

Zie ook: www.rokeninfo.nl.

Alcohol

Het gebruik van alcohol wordt volledig afgeraden. Dus ook niet één glaasje per dag. Als je zwanger wilt worden, zorgt alcohol voor verminderde vruchtbaarheid (ook bij de vader) en een grotere kans op een miskraam. Alcohol tijdens de zwangerschap vergroot het risico op een miskraam of een vroeggeboorte en het kan de psychomotorische ontwikkeling van het kindje ongunstig beïnvloeden. Meerdere glazen alcohol per dag tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot ernstige aangeboren afwijkingen bij het kindje, zoals het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Deze kinderen vertonen groeiafwijkingen, hersenletsel en afwijkende gelaatstrekken. Het gebruik van meer dan 2 glazen alcohol per dag tijdens de zwangerschap maakt de kans groter, dat het kindje later een alcoholverslaving oploopt. Alcohol tijdens de periode van borstvoeding kan invloed hebben op het drinkgedrag van het kindje. In de drie uur nadat de moeder één of meer glazen alcoholhoudende drank heeft genuttigd blijken kinderen aanzienlijk minder te drinken dan wanneer de moeder helemaal geen alcohol gebruikt heeft. Ook kan door alcoholgebruik het slaap- en waakpatroon verstoord worden.

Zie ook: www.alcoholenzwangerschap.nl

Drugs

Ieder gebruik van drugs tijdens de zwangerschap wordt sterk ontraden. Drugs geven kans op ontwenningsverschijnselen bij het pasgeboren kindje. Sommige drugs geven een vergroot risico op een kindje met aangeboren afwijkingen.

Zie ook: www.drugsinfo.nl