Je kindje

Je kindje heeft nu zijn of haar eerste mijlpaal bereikt. Je kindje is helemaal compleet! Vanaf nu gaat het alleen maar groeien. Natuurlijk is hij of zij nog lang niet levensvatbaar. Het duurt nog maanden voordat de organen gerijpt zijn en zich verder hebben ontwikkeld. Maar alles wat er hoort te zitten, zit er nu. Zelfs een boven- en een onderkaak, waarin al twintig kleine bobbeltjes zitten die na de geboorte melktandjes worden. En boven op het hoofdje groeit al een beetje haar.

Om goed te kunnen groeien heeft je kind voeding nodig die hij of zij via de navelstreng krijgt aangevoerd. In de navelstreng zitten drie bloedvaten die verbonden zijn met de placenta. Om de navelstreng heen zit een dikke beschermende laag ‘gelei’ die ervoor zorgt dat deze belangrijke bloedvaten niet afgeknepen kunnen worden. Zelfs als je kind door een eigen gevormde lus van de navelstreng zwemt en zo een knoop maakt, worden de bloedvaten niet afgeknepen.

Jij

Ook komt er nu ineens een berg informatie op je af en begin het tot je door te dringen dat je eigenlijk wel heel veel moet regelen voor de komst van een kind. Maak je niet druk. Het lijkt misschien veel, maar je hebt nog een aantal maanden de tijd om alles op je gemak te kunnen regelen. Genieten (als je je tenminste niet te beroerd voelt) en jezelf verwennen is nu veel belangrijker.

Door de veranderende hormonale werking in je lichaam tijdens de zwangerschap, kun je last krijgen van obstipatie (moeilijke stoelgang). Ook doordat de baarmoeder groter wordt, worden de darmen weggedrukt (ze zitten in de knel). Het is normaal dat de darmen tijdens de zwangerschap langzamer werken.

Drink genoeg water of cafeïnevrije thee. Probeer zo weinig mogelijk koffie te drinken. Te veel cafeïne is namelijk niet goed voor het kindje. Eet vezelrijk voedsel (bijvoorbeeld: volkorenproducten, groenten en fruit). Drink 's ochtends bij het opstaan eerst een glas lauw water. Een ontbijt met vers fruit, biogarde yoghurt en vezels (muesli of All- Bran) kan ook helpen. Drink de hele dag door voldoende. Ook voldoende beweging helpt om je darmen te activeren.

Als je eindelijk naar het toilet kunt, let dan goed op je houding. Leun niet naar voren, maar ga met je rug schuin naar achteren tegen de muur of stortbak leunen Op die manier maak je als het ware een betere glijbaan voor de ontlasting. Dit is net als bij een bevalling, dan ga je ook schuin naar achteren zitten om de route naar buiten voor het kindje zo makkelijk mogelijk te maken.

Dagboek bijhouden

Zwanger zijn is een bijzondere periode in je leven. En deze zwangerschap komt nooit meer terug. Omdat er zoveel gebeurt, is het leuk om je gevoelens op te schrijven in een dagboek. Koop bijvoorbeeld een mooi schrift om alle mijlpalen en bijzondere momenten in vast te leggen.

Bijvoorbeeld: wanneer je het kindje voor het eerst voelde trappelen, hoe het was om het kindje voor het eerst op de echo te zien, welke namen jullie in gedachten hebben… Door alles op te schrijven, sta je bewust even stil bij je zwangerschap. Meteen na de bevalling ben je vaak met heel andere dingen bezig, en dan kun je sommige gebeurtenissen makkelijk vergeten. En zo'n dagboekje is altijd leuk voor later

Maak foto's

Maak wekelijks een foto van je zwangere buik. Zo zie je achteraf je buik echt groeien. Niet alleen mooi voor jezelf om te bekijken na de geboorte (heeft deze baby écht in mijn buik gezeten?). Maar ook erg leuk voor je kind om later terug te zien.

Stoppen met foliumzuur

Omdat de hersenen en het ruggetje van je kindje intussen zijn aangelegd, mag je nu stoppen met het slikken van extra foliumzuur. Het is niet nodig om het langer te gebruiken, maar het is ook niet schadelijk als je dat wel doet.