Je kindje

Rond deze week bereikt je baarmoeder het ‘hoogste punt’, de ribboog. Daardoor kunnen je longen aardig in de knel komen te zitten. De longcapaciteit kan zelfs met een kwart afnemen en dat merk je. Zomaar de trap oprennen was er al niet meer bij, maar nu kun je ook al na de geringste inspanning kortademig zijn.

Hoewel je kindje nu zo goed als ‘af’ is, moet je nog wel in het ziekenhuis bevallen als de geboorte van je kind zich deze week aankondigt. Je kindje is namelijk nog wel wat aan de kleine kant en bovendien kan het zijn dat de longetjes nog net niet helemaal op eigen kracht werken. Dat betekent dat je kind nog even de couveuse in zou moeten.

De verloskundige of gynaecoloog kan nu waarschijnlijk aan je buik goed voelen hoe je kindje ligt. Is dat niet helemaal duidelijk, dan wordt deze week waarschijnlijk een echo worden gemaakt.

Jij

Misschien dat je nu af en toe last hebt van harde buiken. Dit zijn samentrekkingen (contracties) van de baarmoeder. De baarmoeder bereidt zich voor op de bevalling; bij wijze van oefening worden alle spieren van binnen aangespannen. Omdat de baarmoeder hierbij hard wordt, heeft dit verschijnsel de naam 'harde buik' gekregen.

Bij een wee trekt de baarmoeder ook samen, maar toch zit er een verschil tussen weeën en harde buiken. Harde buiken komen niet met een bepaalde regelmaat; je kunt er een paar op een dag hebben of een uur achter elkaar en dan weer dagen niet. Bovendien kunnen harde buiken optreden als je plotseling bukt, opstaat of tilt, maar ook als je het erg druk hebt (gehad).

Vaak is het een teken dat je even een beetje gas terug moet nemen. Maar ook je kindje zelf kan ook de veroorzaker zijn: als hij of zij erg trapt of zich omdraait, kan dat uitmonden in een harde buik.

Bed op klossen

Vanaf week 37 moet je je bed op klossen zetten. Je bed moet op ongeveer 80 centimeter hoogte staan. Dat is een goede werkhoogte voor de verloskundige en de kraamhulp. Klossen kun je lenen bij thuiszorgwinkels, maar je kunt eventueel ook bierkratten gebruiken.

Ook als je in het ziekenhuis wilt gaan bevallen, moet je je bed verhogen. Het kan namelijk altijd anders lopen: misschien wil je opeens graag thuis bevallen of dient de baby zich zo snel aan dat je toch thuis bevalt. Dan is het voor de verloskundige handig als het bed verhoogd is. En tijdens de kraamperiode zul je (hopelijk) heel wat uurtjes in je bed doorbrengen. Een verhoogd bed voorkomt dan rugklachten bij de kraamverzorgster. En voor jezelf is het ook makkelijker in- en uitstappen.

Borstvoedingsattributen aanschaffen

Als je straks borstvoeding wilt gaan geven, is een borstvoedingsbeha onmisbaar. Neem er zonder beugels. Als je borstvoeding eenmaal goed op gang is, kun je eventueel overstappen naar een exemplaar mét. Wacht met het aanschaffen van een kolf tot na de kraamtijd. Dan weet je welke het best bij je past.

Een voedingskussen is handig: je kunt hem nu al gebruiken om mee te slapen (als je op je zij ligt, tussen je knieën geklemd). En straks drapeer je hem om je lichaam als je je baby voedt. Zoogkompressen zijn onmisbaar als je last hebt van lekkende borsten. Dat gebeurt meestal na de stuwing. Tegenwoordig kan je deze ‘maandverbandjes voor je borsten’ ook gewoon in de supermarkt bij de babyafdeling kopen