Je kindje
Je kind kan nu nauwelijks nog een kant op en ligt hoogstwaarschijnlijk al in de houding waarin hij of zij geboren gaat worden. De kans dat hij of zij draait, wordt steeds kleiner. Verreweg de meeste kindjes liggen nu in de achterhoofdsligging. Een perfecte houding voor de bevalling want het hoofdje kan zich zo tijdens de bevalling aanpassen aan de vorm van het bekken.
Je kind kan ook in een voorhoofdsligging of aangezichtsligging liggen. Deze houding is iets minder gunstig omdat het bekken vaak te klein is om het hoofdje zo de ruimte te geven. Vaak is bij zo’n ligging een keizersnee nodig. Verder kan je kindje in een volkomen of een onvolkomen stuitligging liggen.
Bij een volkomen stuitligging, ligt hij of zij met de voetjes naar beneden, bij een onvolkomen stuitligging, komen de billetjes eerst. Tenslotte is het nog mogelijk dat je kind in dwarsligging ligt. Bij deze houding is een natuurlijke bevalling onmogelijk en krijg je altijd een keizersnee.
Jij
Binnenkort ga je met zwangerschapsverlof. Een leuk vooruitzicht. Maar daardoor kan het nu juist wel extra druk zijn op je werk. Misschien wil je nog even snel een aantal klussen afmaken omdat je er straks zestien weken of langer niet zult zijn. En misschien heb je het nu wel extra druk omdat je een vervanger moet inwerken.
Spanningen en stress zijn nu natuurlijk wel de laatste dingen die je kunt gebruiken. Hoe moeilijk het soms ook is, neem jezelf in acht. Ben je ´s avonds moe, plan dan in ieder geval geen afspraken in de avonduren. Wees eerlijk tegenover je collega´s wat je wel en niet aankunt en voel je niet schuldig als je ook af en toe nee moet zeggen.
Stress is niet goed voor je kind. Als jij heel gestresst bent, kunnen je bloedvaten, en dus ook je bloedvaten van de baarmoeder, verkrampt raken en daardoor minder goed doorbloed zijn. Minder stressen dus. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan in ieder geval voor je kind.
Geboorteplan opstellen
Voordat je gaat bevallen, kun je een geboorteplan opstellen. Aan de hand van een vragenlijst zet je op een rij wat je wel of juist niet zou willen tijdens je bevalling. Handig voor jezelf en de verloskundige die je begeleidt. Want tijdens de bevalling ben je soms (even) niet in staat om kenbaar te maken wat je wel of juist niet wilt. Je kunt bijvoorbeeld nadenken over waar je wilt bevallen - thuis of in het ziekenhuis -, hoe - zittend, liggend, in bad, op bed -, wie er bij mag zijn, of je pijnbestrijding wilt en welke vorm dan, wat je wilt dat je partner doet, wie de navelstreng gaat doorknippen, wat er met de placenta gaat gebeuren etc.
Je krijgt gewoon een beter beeld van hoe een bevalling kan verlopen en wat voor keuzes jij en je partner kunnen maken. Natuurlijk verloopt een bevalling weleens anders dan je in je geboorteplan had bedacht, maar als het duidelijk is waardoor het anders gaat, vinden vrouwen dat vaak niet erg.
Geboorteaankondiging
Als je kindje straks geboren is, wil je dat misschien met iedereen delen. Je kunt bijvoorbeeld een bord in de voortuin plaatsen. Of een zelfgemaakte vlag uithangen. Maar je kunt ook kiezen voor leuke geboorteslingers.