Je kindje

Je kind is nu voldragen en groeit nauwelijks meer. Het laagje vet onder de huid is zo dik dat je kindje zich zonder problemen op temperatuur kan houden. Hij of zij komt nog hooguit twintig à dertig gram per dag aan. Daarmee bouwt je kind alvast een reserve op voor de eerste dagen na de geboorte. Dat is handig, want die eerste dagen moet je kind nog erg wennen aan borst of fles en zal niet zo veel drinken.

Dankzij het reservelaagje zal je kind niet te hongerig zijn of te veel gewicht verliezen. Hoewel het overigens heel normaal is als je baby de eerste twee weken na de bevalling iets terugvalt in gewicht.

Jij

Rugpijn is een veel voorkomende klacht aan het eind van de zwangerschap. Niet zo verwonderlijk natuurlijk. Je buik wordt dikker en zwaarder, waardoor je uit balans raakt en een beetje achterover gaat hangen. Hierdoor krijg je een holle rug en dat kan pijn gaan doen.

Daarnaast worden je bekkengewrichten onder invloed van de zwangerschapshormonen soepel, waardoor je letterlijk losser in je gewrichten komt te zitten. Een goede houding is nu heel belangrijk.

Tillen kun je nu maar beter zo veel mogelijk vermijden en als het even kan aan iemand anders overlaten. Moet je toch af en toe iets optillen (bijvoorbeeld je oudste kind) zak dan door je knieën, trek je kind dicht tegen je aan en gebruik je beenspieren om omhoog te komen.

Kraambezoek

Denk alvast na aan wie je het eerst je baby wil laten zien. Wil je graag dat jullie familie meteen naast je kraambed staat of dat je hartsvriendin langskomt? Of wil je eerst met z'n tweeën (en de andere kinderen) genieten van de baby? Dan kun je de geboortekaartjes beter niet meteen versturen.

Als er een baby geboren is, kun je rekenen op veel bezoek. De één vindt dat prettig, de ander wordt er gek van. Misschien wil je het bezoek verspreid langs laten komen op vaste tijden. Veel mensen geven op het geboortekaartje aan dat ze bezoek leuk vinden, maar dat het bezoek wel eerst moet bellen. Of er staat wanneer moeder en kind rusten.

Het is wel fijn dat er iemand is die het bezoek kan ontvangen en de beschuiten kan smeren (bijvoorbeeld de kraamverzorgende). Maar je kunt er ook voor kiezen om ongeveer anderhalve maand na de geboorte een groot kraamfeest te organiseren. Het lijkt misschien veel werk, maar zo heb je in een keer alle kraamvisite op bezoek. En een feestje is natuurlijk altijd leuk.