Je kindje

Voor je kindje wordt het steeds krapper in je buik. Misschien ligt hij of zij inmiddels al keurig met het hoofdje naar beneden, maar het kan ook best zijn dat je kind in een stuit ligt. Maak je geen zorgen. Je kindje heeft nog zeker twee weken de ruimte om zich andersom in de baarmoeder te nestelen.

Voel je af en toe een regelmatig getik in je buik? Dan heeft je kind de hik. Soms zie je zelfs je buik bewegen. Die hik ontstaat doordat je kind van het vruchtwater drinkt. Als zijn of haar maagje te vol is, wordt het middenrif geprikkeld en trekt in een reflex samen. Die hik kan eventjes aanhouden, maar gaat vanzelf weer over en is niet schadelijk.

Jij

Rond deze tijd komt de bovenste rand van de baarmoeder tot halverwege je navel en het borstbeen. De baarmoeder kan dan een beetje tegen je ribben drukken en dat geeft af en toe een benauwd gevoel. Als je kindje zo rond de zesendertigste week indaalt komt er weer meer ruimte en krijg je vanzelf weer meer lucht.

In deze fase van de zwangerschap kun je zo druk in de weer zijn met je uitdijende buik, bezoekjes aan de verloskundige, de inrichting van de babykamer, het regelen van kinderopvang et cetera, dat je relatie er wel eens bij inschiet. Nog voordat je baby geboren is, ben je al meer vader en moeder dan partner. En dat kan tot spanningen leiden. Probeer daarom tijd voor elkaar vrij te maken en blijf met elkaar praten over je gevoelens en je verwachtingen.

Borstvoedingscursus

Wil je straks borstvoeding geven? Borstvoeding geven is iets natuurlijks, maar vaak moet je het wel leren. Om je goed voor te bereiden, kun je een borstvoedingsbijeenkomst bijwonen. Zo weet je wat je straks kunt verwachten. Wist je dat je in het begin veel tijd kwijt bent aan voeden? Per etmaal zo'n acht voedingen van ongeveer drie kwartier tot een uur (inclusief een boertje en verschonen).

Tijdens bijeenkomst krijg je allerlei tips en informatie over borstvoeding. Hoe leg je bijvoorbeeld het best je baby aan? En waar moet je op letten als je twijfelt of je baby wel genoeg voeding binnenkrijgt?

Morele support bij de bevalling

Wil je naast je verloskundige of gynaecoloog en je partner nog andere mensen bij de bevalling hebben? Je zus bijvoorbeeld, een vriendin of je moeder? Je kunt ook gebruik maken van een doula, een professionele bevallingscoach.