Je kindje
Als jij druk bezig bent, ligt je kind meestal lekker te slapen omdat hij of zij in slaap wordt gewiegd door jouw bewegingen. Maar net als jij lekker wilt uitrusten, worden de rollen omgedraaid en wordt je kind actief. Je voelt de armpjes en beentjes tegen je buik trappelen en soms krijg je een venijnig schopje tegen je ribbenkast. Aan je buik kun je al die activiteit van je kind soms zelfs zien, die stulpt uit of gaat druk heen en weer.
Ligt je kind nu met het hoofdje naar beneden, dan kun je dit tegen je bekkenbodemspieren voelen aandrukken. Soms kun je hierdoor last krijgen van bandenpijn, zeker na een drukke dag. Op tijd rust nemen en gaan zitten of liggen, voorkomt dat de pijn erger wordt.
Pijnbestrijding bespreken
Misschien heeft je verloskundige er al naar gevraagd of ben je er zelf al over begonnen: pijnbestrijding tijdens de bevalling. Wil je geheel natuurlijk bevallen of wil je iets tegen de pijn als het je allemaal teveel wordt? Welke vormen van pijnbestrijding zijn er allemaal? Als je gebruik wilt maken van medische pijnbestrijding, dan zul je wel in het ziekenhuis moeten bevallen.
Waar wil je bevallen?
Een van de dingen die je tot het einde van je zwangerschap kunnen bezighouden is: waar wil ik bevallen? In Nederland ben je vrij in de keuze waar je wilt bevallen tenzij er sprake is van een medische indicatie of andere bijzondere omstandigheden.
Ook al wil je graag thuis bevallen, het kan toch zo lopen dat je uiteindelijk in het ziekenhuis bevalt. Veel ziekenhuizen organiseren een informatiebijeenkomst op de kraamafdeling. Zo krijg je een indruk wat er allemaal op zo’n afdeling gebeurt en hoe een verloskamer eruit ziet.