Je kindje

Je kindje is nu écht helemaal 'af' en ook jullie zijn er waarschijnlijk klaar voor. Waarschijnlijk denk je nu dan ook talloze keren per dag: 'kom op, waar wacht je nog op?'. Toch wordt maar één op de twintig baby's geboren op de uitgerekende dag.

Wees dus vooral niet te teleurgesteld als er niks gebeurt. Bovendien zijn sommige vrouwen echt 42 weken zwanger. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de grootte van de placenta. Een grote placenta produceert veel progesteron, een hormoon dat de weeënactiviteit afremt.

Overigens is het je kindje die bepaalt wanneer de bevalling begint. Hij of zij scheidt het stresshormoon cortisol af. Dit hormoon komt via de placenta bij jou terecht. Onder invloed van cortisol treedt bij jou ook de hele hormonenfabriek in werking, waardoor de weeën op gang komen en de bevalling gaat beginnen.

Jij

In deze week valt de uitgerekende datum. Die dag heeft altijd iets magisch en je hebt de neiging om die dag extra alert te zijn op elk pijntje dat je voelt. Vanaf deze dag kun je nog gewoon doorgaan met de dingen die je deed. Je hoeft ook niet thuis te blijven. Als je een beetje in de buurt blijft, dan heb je nog alle tijd om thuis te komen op het moment dat de weeën beginnen.

Vanaf deze week kun je ook met grote regelmaat gebeld worden door familie en vrienden. En de eerste vraag is waarschijnlijk ‘En? Is er al iets?' Al die aandacht is leuk, maar af en toe ook best irritant en vermoeiend. Heb je er even geen zin in? Zet dan het antwoordapparaat of je voicemail aan.

Geboorteaangifte doen

Als je baby geboren is, moet de wettelijke vader of degene die je kind erkend heeft, hem of haar binnen drie dagen aangeven. De geboortedag zelf telt niet mee voor de aangiftetermijn. De aangifte dient te gebeuren bij de Burgerlijke Stand in de geboorteplaats. Dat hoeft dus niet per se je eigen woonplaats te zijn.

Als je partner de baby gaat aangeven, moet hij het volgende meenemen:

  • Trouwboekje (indien van toepassing) of afschrift van de akte dat het kind door jullie beiden is erkend.
  • Het geboortebewijs, afgegeven door de verloskundige of arts die bij de geboorte aanwezig was.
  • In sommige gevallen een akte van naamskeuze, als je je kind de achternaam van de moeder wilt geven.
  • En natuurlijk: de naam (of namen) van je kind. Let wel goed op dat de ambtenaar de namen correct spelt. Een foutgespeldenaam is moeilijk te veranderen.