Je kindje

Rond deze tijd gaan de oogleden van je kindje open. Licht en donker kon je kind al onderscheiden, maar of hij of zij nóg meer kan zien behalve licht en donker is niet bekend.

De bewegingen van je kind worden steeds duidelijker. Voelde je ze eerst alleen als je rustig in bed lag en je goed concentreerde, nu voel je ze ook als je op de bus staat te wachten of midden in een vergadering zit. Dat maakt het soms best lastig om je aandacht overal bij te houden. Hoe vaak je je kind zou moeten voelen, daarvoor is geen richtlijn aan te geven. Als dat toevallig even minder is, hoef je je niet direct zorgen te maken. Soms heb je het gewoon zo druk, dat je de bewegingen niet direct opmerkt. Pas als er duidelijk iets verandert in de bewegingen, is het verstandig om dat te bespreken met je verloskundige.

Overigens is deze week opnieuw een mijlpaal bereikt: je kindje vanaf dit moment ‘levensvatbaar’. Maar het zal nog heel moeilijk zijn om zo’n klein mensje als het geboren wordt, in leven te houden met behulp van buitenaf. Vanaf 28 weken heeft je kindje al heel wat betere kansen, maar ook dan heeft hij of zij een lange weg te gaan.

Of het kindje het ook zou redden, is afhankelijk van het gewicht en van eventuele complicaties. Een te vroeg geboren baby heeft nog weinig weerstand tegen infecties en de longetjes zijn nog niet rijp genoeg voor een leven buiten de baarmoeder. Daarom is het natuurlijk nog lang niet de bedoeling dat je kind nu al geboren wordt.

Jij

Stress, en dan vooral chronische stress, is nooit gezond, maar nu helemaal niet. Als jij erg gestresst bent, geeft dat bij jou namelijk lichamelijke reacties zoals langdurige hartkloppingen of transpiratie. Het gevolg kan zijn dat je bloedvaten, dus óók de bloedvaten van de placenta verkrampen en minder goed doorbloed raken. Dat is niet goed voor je kindje en hij of zij kan daardoor een groeiachterstand oplopen.

Dus heb je het erg druk op je werk, neem dan bijtijds gas terug. Als er problemen zijn of dingen waar je je erg druk over maakt, probeer deze dan te bespreken met je verloskundige.

Kinderkamer inrichten

Wanneer moet de babykamer af zijn? Allereerst: een pasgeboren baby heeft nog niet per se een eigen kamer nodig. De baby kan prima een paar maanden bij jullie op de kamer slapen. Misschien vind je het prettig en veilig idee om je kind ’s nachts zo dicht bij je te hebben en het ook is ook handig als je nog nachtvoedingen moet geven.

Maar als je het prettig vindt om je baby een eigen plekje te geven – al is het maar om hem het gevoel te geven dat hij welkom is – kun je het best op tijd beginnen met het inrichten. Op het eind van je zwangerschap mag je niet tillen en sjouwen. En ook wil je waarschijnlijk niet het risico lopen dat het kamertje nog niet af is als de baby iets te vroeg geboren wordt. Weet je ook al hoe je de kamer gaat inrichten? Verzamel leuke ideeën en maak alvast de eerste schetsen.

Kies bij het schilderen voor verf op waterbasis. De dampen van chemische oplosmiddelen in verf zijn niet goed voor je ongeboren kindje - en ook niet voor jou. Ook kunnen nieuwe meubels, gordijnen en vloerbedekking schadelijke stoffen bevatten. Zorg ervoor dat de giftige stoffen kunnen uitwasemen. Lucht de babykamer voor de geboorte daarom goed.