Je kindje

Je kindje haalt de benodigde zuurstof uit jouw bloed. Ademhalen is dus niet nodig, maar je kindje begint de ademhalingsbeweging wel al te oefenen. Dat doet hij door vruchtwater in zijn longetjes te brengen en het er daarna weer uit te persen. De stembanden zijn inmiddels klaar. Die kan je kind alleen nog niet gebruiken, want zonder lucht kan hij er geen geluid mee maken.

Het huidje van je kindje wordt beschermd door een witte, beetje vette substantie die zoet ruikt. Het beschermt de dunne en tere babyhuid in het vruchtwater. Vaak kun je nog iets zien van dit huidsmeer na de geboorte. Dit natuurlijke huidsmeer beschermt ook de babyhuid na de geboorte.

Jij

Houd je veel vocht vast en krijg je last van dikke voeten en enkels? Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam extra vocht aan. Bij sommige vrouwen is dat maar twee of drie liter, bij anderen kan dat veel meer zijn. Door de zwaartekracht zakt het vocht af en daardoor kun je dikke enkels en voeten krijgen.

Je kunt om het vocht proberen af te drijven door (bleek)selderij, asperges en venkel te eten (eet hiervan alleen niet te veel). Probeer zout eten te vermijden (vooral in kant-en klaarmaaltijden en sauzen zit veel zout). Drink daarnaast goed, daarmee stimuleer je je nieren om goed te blijven werken en dus ook vocht af te voeren.

Zit verder zoveel mogelijk met je benen omhoog. En verhoog het voeteneinde van je bed iets (bijvoorbeeld door een kussen onder het matras te leggen). Je voeten en benen verwennen met een lekkere (voet)crème kan natuurlijk ook. Masseer je benen van onder naar boven. En geef je voeten lekker de ruimte in slippers.

Nieuwe schoenen

Als je zwanger bent is het verstandig platte schoenen met een stevige kleine hak te dragen.

Onder invloed van je zwangerschapshormonen worden je gewrichten namelijk langzaam maar zeker soepeler: dit vooral om je bekken 'week' te maken voor de bevalling straks. Hierdoor zijn echter al je gewrichten kwetsbaarder en loop je de kans je enkels sneller te verzwikken.

Wist je trouwens dat je voeten tijdens de zwangerschap ook kunnen groeien? Waarschijnlijk komt dat doordat de gewrichtsbanden verweken, zodat je voeten iets verder ‘uitzakken’. Vaak is zo’n grotere schoenmaat blijvend. Een goede reden om jezelf te verwennen met nieuwe schoenen!

De tweede keer naar de verloskundige

Deze week ga je waarschijnlijk voor de tweede keer naar de verloskundige. Als je zwangerschap voorspoedig verloopt heb je tot aan de bevalling in totaal zo’n dertien controles. Tot en met de vierentwintigste week ga je eens per vier weken naar de verloskundige. Tot en met de dertigste week eens per drie weken en tot en met de zesendertigste week eens in de twee weken.

Vanaf de 36e week moet je elke week langskomen. Een aantal van die onderzoekjes komt tijdens elk bezoek terug, zoals het onderzoeken van je buik en het meten van je bloeddruk. Alle informatie houdt de verloskundige bij op een controlekaart.

De vruchtwaterpunctie

Als je in aanmerking komt voor een vruchtwaterpunctie, zal het onderzoek waarschijnlijk deze week plaatsvinden. Met dit onderzoek wordt nagegaan of het kindje bijvoorbeeld het Downsydroom heeft.