Je kindje
Je kindje groeit en groeit en de spieren zijn ondertussen zo krachtig geworden dat je het getrappel deze week kan gaan voelen. Hoewel het ook best kan dat je het al eerder voelde. Maar het kan ook nog een paar weken duren. Je kindje is nog steeds superactief. Hij of zij heeft lekker de ruimte en buitelt en duikelt er vrolijk op los.
De tastzin van je kindje is nu ook ontwikkeld. Dit betekent dat je kind het kan voelen als jij over je buik strijkt, maar hij of zij kan ook de eigen bewegingen voelen. De spieren van de ogen worden ondertussen ook getraind. Je kindje kan weliswaar nog niet gericht kijken, maar hij of zij oefent al wel een beetje. Heel af en toe kijkt hij of zij recht, maar in de meeste gevallen niet. Ook na de geboorte zal je kind in het begin nog moeite hebben de blik te fixeren en regelmatig scheel kijken.
Jij
Een ouderwetse uitdrukking is dat elke zwangerschap je een tand kost. Dit fabeltje is ontstaan uit het feit dat je kind veel kalk nodig heeft en dit aan jouw gebit zou onttrekken. Maar zoals gezegd: het is een fabeltje. Wel kan onder invloed van de hormonen het tandvlees tijdens het poetsen wat sneller gaan bloeden. Zorg dus dat je voorzichtig poetst met een zachte borstel.
Ook kan door hormonale veranderingen de groei van bacteriën in de mond minder geremd worden, waardoor tandplak makkelijker ontstaat. Maar zolang je je gebit goed verzorgt, heb je niets te vrezen. Eventueel kun je een keertje extra langs de tandarts gaan.
Vertel je tandarts ook altijd dat je zwanger bent. Als er dan per se een röntgenfoto gemaakt moet worden, kan de tandarts je buik afschermen met een speciaal schort.
Je partner
Jij bent degene die zwanger is; in jouw lijf gebeurt het allemaal. Je partner kan misschien wel eens het gevoel hebben een buitenstaander te zijn. Praat zoveel mogelijk met je partner: vertel hem wat er wat zich allemaal afspeelt in je lijf. Maar vraag ook naar zijn gevoelens.
Praten over jullie verwachtingen, gevoelens, maar ook zorgen en angsten (misschien over de bevalling) sterkt jullie band alleen maar. Het is ook fijn om samen naar de belangrijke afspraken te gaan, zoals de prenatale onderzoeken, de echo's, bezoekjes aan de verloskundige of gynaecoloog.
Samen voor de eerste keer het hartje beluisteren is ook heel speciaal. Zo delen jullie die belangrijke momenten in de zwangerschap. Ook leuk om samen te doen: een zwangerschapscursus volgen.
Waar ga je bevallen?
Je hoeft nu nog geen definitieve beslissing te nemen, maar denk er wel vast over na: wil je thuis, poliklinisch of in het ziekenhuis bevallen?