Voor het plaatsen van een spiraaltje kun je bij ons in de praktijk terecht, ook als je (nog) geen cliënt van ons bent. Je hoeft hiervoor dus niet eerst naar de huisarts. Je moet wel heel zeker weten, dat je niet zwanger bent.

Voordat het spiraaltje geplaatst wordt, krijg je uitleg over hoe dat precies in zijn werk gaat. Je kunt dit op www.spiraalplaatsen.nl nalezen. Na afloop krijg je instructie over waar je nog op moet letten. Na 6 weken word je nog een keer bij de praktijk terug verwacht voor nacontrole.

Nieuwe cliënten

Als je (nog) niet in deze praktijk bekend bent, krijg je eerst een uitnodiging om op het spreekuur te komen. We brengen dan je (medische) voorgeschiedenis in kaart. Dat doen we om je een passend advies te kunnen geven. Verder bekijken we welk spiraaltje voor jou het meest geschikt is.

Kosten

Je moet het spiraaltje zelf bij de apotheek bestellen. Een recept hiervoor krijg je van de verloskundige.

Het voorschrijven van anticonceptie valt onder de verloskundige zorg. De kosten worden gedekt door de zorgverzekering:

  • vrouwen die jonger zijn dan 18 jaar krijgen de kosten zonder eigen risico vanuit het basispakket vergoed;
  • vrouwen in de leeftijd van 18 tot 21 jaar krijgen de kosten ook door de basisverzekering vergoed, maar voor hen geldt wel een eigen risico;
  • vrouwen die 21 jaar of ouder zijn krijgen vanuit het basispakket niets vergoed maar kunnen hier wel een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Voor sommige (merken van) anticonceptiemiddelen wordt een eigen bijdrage gevraagd. Dat geldt voor alle vrouwen, ongeacht de leeftijd. Ook deze kosten kunnen worden afgedekt met een aanvullende verzekering.

Meer informatie hierover is te vinden op www.zorgwijzer.nl/vergoeding/anticonceptie.

De kosten (van het plaatsen) van het spiraaltje worden niet altijd (helemaal) door de zorgverzekering vergoed. Het is dus verstandig om van tevoren bij je zorgverzekeraar te informeren hoe je verzekerd bent en wat er vergoed wordt.

>  Anticonceptie

>  Spiraaltje als anticonceptiemethode

>  Spiraaltje plaatsen

>  Procedure en kosten
 

 

Vul dit formulier in om je aan te melden bij verloskundigenpraktijk beWonder.

Aanmeldformulier