Een spiraaltje is een plastic ankertje van 24 tot 36 mm lang. Het zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan nestelen in het baarmoederslijmvlies.

Als het spiraaltje binnen zeven dagen na het begin van de menstruatie geplaatst wordt, ben je direct beschermd tegen zwangerschap. Wordt het later geplaatst, dan moet je nog zeven dagen aanvullende anticonceptie gebruiken (condooms).

Afhankelijk van het type dat je kiest, ben je 5 tot 10 jaar beschermd. Hierdoor hoef je niet elke dag aan anticonceptie te denken.

Hormoonspiraaltjes

Deze spiraaltjes bevatten het hormoon progestageen, dat dezelfde eigenschappen heeft als progesteron. Dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven aan de baarmoederwand. De hoeveelheid is 10 tot 30 keer kleiner dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden.

We onderscheiden de Kyleena en de Mirena. Beide bieden ze 5 jaar lang bescherming tegen zwangerschap. De werkzame stof in deze spiraaltjes is levonorgestrel. Bij de Kyleena is de afgifte hiervan 0,009 mg per dag en bij de Mirena is dat 0,02 mg per dag.

Koperspiraaltjes

Deze spiraaltjes bevatten geen hormonen en zijn daardoor geschikt als je geen hormonen mag of wilt gebruiken.

Het T-Safe spiraaltje is het meest gebruikte koperspiraaltje van Nederland. Het biedt 10 jaar lang bescherming tegen zwangerschap.

Meer weten?

Wil je meer weten over spiraaltjes en het plaatsen ervan, neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Je krijgt dan alle informatie die je wenst.

>  Anticonceptie

>  Spiraaltje als anticonceptiemethode

>  Spiraaltje plaatsen

>  Procedure en kosten
 

 

Vul dit formulier in om je aan te melden bij verloskundigenpraktijk beWonder.

Aanmeldformulier