Vanaf 10-12 weken na een vaginale bevalling kan een spiraaltje geplaatst worden. Is de bevalling al wat langer geleden, dan wordt het spiraaltje tijdens je menstruatie geplaatst, omdat de baarmoedermond dan iets open staat.

Als je voor een spiraaltje kiest, kan dat hier in de praktijk bij je geplaatst worden. Je hoeft hiervoor dus niet meer naar de huisarts.

Je moet wel zeker weten dat je niet zwanger bent!

Je krijgt van tevoren uitleg over hoe het plaatsen van een spiraaltje precies in zijn werk gaat. Je kunt dit op www.spiraalplaatsen.nl nalezen. Na afloop krijg je instructie over waar je nog op moet letten. Na 6 weken word je nog een keer bij de praktijk verwacht voor nacontrole.

Je moet het spiraaltje zelf bij de apotheek bestellen. Hiervoor krijg je van de verloskundige een recept.

Neem een uur voor het plaatsen van het spiraaltje een pijnstiller in. Welke pijnstiller het meest geschikt is, hangt af van het feit of je wél of geen borstvoeding geeft. Hierover krijg je te zijner tijd de nodige informatie.

Nieuwe cliënten

Als je niet bekend bent in deze praktijk, krijg je eerst een uitnodiging om op het spreekuur te komen.

Tijdens het spreekuur wordt je (medische) voorgeschiedenis in kaart gebracht om je een passend advies te kunnen geven. Verder wordt dan besproken welk soort spiraaltje het beste past bij je wensen en medische voorgeschiedenis.

Er bestaan drie verschillende soorten spiraaltjes, te weten de Mirena, de Kyleena en het T-Safe koperspiraaltje.

Kosten

Het voorschrijven van  anticonceptiemiddelen valt onder de verloskundige zorg en de kosten hiervan worden gedekt door de basisverzekering.

Spiraaltjes zijn op recept verkrijgbaar bij de apotheek. Het recept krijg je van de verloskundige van deze praktijk.

Niet (alle) kosten (van het plaatsen) van het spiraaltje worden door de verzekering vergoed. Het is dus verstandig om van tevoren bij je zorgverzekeraar te informeren hoe je verzekerd bent en welke kosten vergoed worden.