Je kindje

Waren er vorige week alleen nog maar een paar knobbeltjes te zien op de plaats waar de armen moeten komen, deze week heeft je kindje al duidelijk armpjes. En over een paar dagen ontwikkelen zich aan het uiteinde van de armpjes de contouren van het handje.

Ook het hoofdje krijgt steeds meer vorm. Er zitten al ogen, een neus, neusgaten en een mond. Wel is het hoofdje in verhouding met de rest van het lijfje ontzettend groot en dat zal nog een poosje zo blijven. Pas later in de zwangerschap wordt het lijfje in verhouding wat groter.

Je kindje groeit nog steeds in een flink tempo, ongeveer 1 millimeter per dag. Dat lijkt niet veel, maar dat is het wel als je bedenkt dat je kindje twee weken geleden nog maar zo groot als een rijstkorreltje was en nu al de grootte heeft van de nagel van je pink.

Jij

Zou je nu een echo krijgen, dan zou je het hartje al kunnen zien kloppen. Meestal wordt het zo vroeg in de zwangerschap een vaginale echo. Die geeft in zo’n pril stadium een beter beeld.

Overigens krijg je zo’n vroege echo alleen als er een medische reden voor is. Bijvoorbeeld als je kans hebt op een meerlingenzwangerschap of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Maar ook als je eerder een miskraam hebt gehad of als je een beetje bloed verliest. Dat bloedverlies hoeft niet altijd meteen iets naars te betekenen.

Het kan best zijn dat het nog van de innestelingsbloeding is. Of dat er sprake is van een contactbloeding. Zo’n bloeding is het gevolg van het knappen van een bloedvaatje in de baarmoedermond. Deze is nu heel goed doorbloed, waardoor er tijdens het vrijen wat bloedverlies kan ontstaan. Het gaat dan meestal om niet meer dan een druppeltje bloed of een beetje lichtrood gekleurde afscheiding. Heb je hier vaker last van, ga dan even langs je verloskundige.

Maar bloedverlies kán natuurlijk ook betekenen dat je een miskraam krijgt. In dat geval krijg je vaak ook pijn in je buik en is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige en/of huisarts.

Kraamzorg regelen

Regel zo snel mogelijk kraamzorg. Landelijk is er een groot tekort aan kraamverzorgers; dit geldt vooral voor de grote steden. Meld als je weet dat je zwanger bent, dit aan de zorgverzekeraar. Van je zorgverzekeraar krijgt je waarschijnlijk een lijst van kraamverzorgers waaruit je kunt kiezen.

Als je het lastig vindt om een kraamverzorgende instantie uit te kiezen, doe dan navraag bij je verloskundigenpraktijk of vrouwen van wie je weet dat ze kraamzorg hebben gehad. Een kraamverzorgende is niet iemand die huishoudelijke taken verricht zoals ramen lappen en de vloer dweilen. Zij is er voor jou en de baby. Ze helpt je bij de verzorging en ze controleert bijvoorbeeld ook of je goed herstelt na de bevalling. Bovendien assisteert zij de verloskundige tijdens de thuisbevalling.