Je kindje

Van een rijstkorreltje is het vruchtje in je buik veranderd in een garnaaltje. Maar van een kindje heeft het nog steeds niet veel weg. Toch duurt dat niet lang meer, want het vruchtje groeit echt razendsnel. Er groeien nu kleine stompjes die straks de ledematen gaan vormen. En er zijn zelfs al beginnende oogjes, maar deze liggen nog ver uit elkaar, bijna aan de zijkant van het hoofdje.

In deze week wordt de basis gelegd voor maag, darmen, nieren en longen en er is al een systeem van bloedvaten. Aan het eind van deze week gaat het hartje kloppen en als er nu een echo zou worden gemaakt, is er al heel vaag een ruggengraat te zien. Onvoorstelbaar, vooral als je bedenkt dat je kindje nu ongeveer 5 millimeter groot is.

Jij

Hoogstwaarschijnlijk voel je nu al goed dat je zwanger bent. Al was het alleen maar omdat je borsten gespannen zijn, je moe bent en je veel moet plassen. Vaak moeten plassen is een veel voorkomende kwaal aan het begin én aan het eind van de zwangerschap. Op dit moment is het een gevolg van de opspelende hormonen, straks, aan het eind van de zwangerschap, is dat omdat de zware baarmoeder op de blaas drukt.

Misselijkheid is ook een veelvoorkomende klacht. Helaas is daar niet veel tegen te doen. Eet kleine maaltijden verspreid over de dag. En sta ’s ochtends rustig op. Sommige vrouwen hebben helaas veel last van misselijkheid en overgeven. Als je veel overgeeft, verzorg je gebit dan goed.

Houd je geen vocht en voedsel meer binnen? Neem dan contact op met je huisarts en/of verloskundige.

Afspraak maken met de verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je vast een afspraak maken met de verloskundige. De verloskundige begeleidt in de meeste gevallen de zwangerschap. Sommige vrouwen vallen onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog De meeste verloskundigen plannen de eerste afspraak tussen de achtste en tiende week.

Nadenken over prenatale screening

In Nederland krijgt iedere zwangere vrouw standaard prenatale screening aangeboden. De verloskundige zal het hier over hebben bij het eerste bezoek. Vaak zal zo’n onderzoek je eventuele bezorgdheid over de gezondheid van je kind wegnemen. Maar uit de screening kan ook naar voren komen dat je een verhoogde kans hebt op een kind met bijvoorbeeld het Downsyndroom.

Om zekerheid te verkrijgen zijn dan een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie nodig. Daarbij zul je misschien vervolgstappen moeten overwegen als ook deze uitslag niet positief is. Dus het weten, kan jullie ook voor een moeilijke keuze stellen. Bespreek daarom van tevoren goed met je partner hoeveel jullie willen weten over de gezondheid van je kindje, hoe ver jullie willen gaan met testen en welke consequenties jullie eventueel bereid zijn te dragen.