Je kindje

Je kindje kan met de dag meer. Sinds kort kan hij of zij ook ademhalen. Dat klinkt een beetje gek, want je kind ademt immers geen lucht in. Maar het laat wel vruchtwater in en uit de longetjes stromen en dat is een mooie oefening voor het ‘echte’ ademhalen. Bovendien is dat ook hard nodig, want de longetjes moeten nog rijpen.

Het grijpen en vastpakken gaat nu ook steeds beter. Je kind pakt nu af en toe zijn of haar voetje of het andere handje vast. Ook knijpt hij of zij zo nu en dan in de navelstreng, maar je hoeft niet bang te zijn dat je kindje deze dichtknijpt, want dat kan niet. En ook hoef je niet bang te zijn dat je kind tijdens het buitelen verstrikt raakt in de navelstreng. Deze is ruim 50 centimeter lang en is dus lang genoeg om je kind alle ruimte te geven die hij of zij nodig heeft

Jij

Merk je dat er al melk uit je borsten komt? Dat kan. Je borsten bereiden zich ook uit zichzelf voor op de borstvoeding en dat heeft tot gevolg dat er af en toe een beetje voormelk of colostrum (een geelachtige transparante vloeistof) uit je tepels kan komen. Overigens zegt het feit of je wel of geen voormelk tijdens de zwangerschap hebt, niets over het slagen van de borstvoeding.

Als je baby geboren is, komt de melkproductie pas echt op gang. Vroeger werd gezegd dat je je tepels moest voorbereiden op borstvoeding door ze na het douchen hard droog te wrijven met een handdoek. Dit 'harden' of ‘ruwen’ hoeft echt niet. Je loopt vooral kans om je tepels te beschadigen. Je hoeft je tepels en je tepelhof ook is niet in te smeren met een crème. Wel kun je je borsten masseren met een verzorgende olie of crème.

Een naam bedenken

Bij de achternaam heb je niet zoveel keuze, maar bij de voornaam des te meer. Ga je voor een klassieke of juist een moderne naam? Een Franse of een Hollandse? Misschien wist je al voordat je zwanger was hoe je je kind wilde noemen. Maar het kan ook zijn dat jullie er nog lang niet uit zijn.

Een naam is iets persoonlijks ; het geeft je een identiteit. Je kind zit er vaak zijn hele leven aan vast. Het is dus belangrijk de juiste naam voor je kind te kiezen.Wat kan helpen is een namenboek of natuurlijk onze namenzoeker.

Ouderschapsverlof

Als je minimaal één jaar bij dezelfde werkgever werkt, kom je in aanmerking voor ouderschapsverlof. Heb je plannen om direct na het zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof op te nemen? Bespreek dit dan op tijd met je werkgever.