Je kindje

De oren van je kind beginnen steeds meer een duidelijke vorm te krijgen en ook gaat je kindje nu steeds meer geluiden horen. Natuurlijk is dat vooral het gerommel van je darmen en het kloppen van je hart, maar ook je stem en geluiden van buitenaf dringen steeds meer door.

Zing je nu telkens een bepaald liedje, dan kan je kindje dat straks na de geboorte herkennen. En misschien dat hij of zij daar dan rustig van wordt. Het is in ieder geval het proberen waard. En wordt er een deur keihard dichtgeslagen, hoor je een harde knal of harde muziek, daar kan je kind onrustig van worden.

Overigens is het niet waarschijnlijk dat hij of zij daar zélf op reageert, maar eerder op op jóuw schrikreactie. Natuurlijk groeit je kind nog in gestaag tempo door. Was hij of zij tot nog toe wat magertjes, nu gaat je kind ook een vetlaagje ontwikkelen. Dat is nodig voor je kind omdat hij of zij zich zo zelf op temperatuur kan houden.

Jij

Heb je last van een drukkende pijn boven je maag? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van brandend maagzuur. Doordat je buik groter wordt, neemt de druk op de maag steeds meer toe. Daardoor sluit het sluitspiertje van slokdarm naar de maag niet meer goed en kan het zure maagsap vanuit de maag in de slokdarm terecht komen. Hierdoor kan je een vervelend branderig gevoel krijgen.

Om brandend maagzuur te voorkomen kun je beter geen grote en vette maaltijden eten. En ook is het verstandig om geen koolzuurhoudende dranken, koffie en sinaasappelsap te drinken.

Babykleertjes kopen

Misschien heb je zodra je wist dat je zwanger was, een lief klein rompertje of en schattig babypakje gekocht. Houd bij de aankoop van kleertjes rekening met het seizoen waarin je baby geboren wordt. Als je baby in de winter wordt geboren, zijn rompertjes met lange mouwen bijvoorbeeld handig.

De meeste winkels verkopen babykleertjes vanaf maat 50 (er zijn ook kleinere maatjes), maar ga er maar vanuit dat je baby zo’n 50 centimeter bij de geboorte zal zijn. Koop niet alles in de kleinste maat, want je zult zien dat je baby als kool groeit. En vaak krijg je ook nog een hoop kleertjes in de kleinste maat. Gebruik een checklist om er zeker van te zijn dat je al wat spullen in huis hebt voor de eerste dagen met je baby.

Borstvoeding geven als je werkt

Wil je als je weer aan het werk gaat, borstvoeding blijven geven? Bespreek dit dan op tijd met je werkgever. Je mag namelijk de eerste negen levensmaanden van je baby kolven en/of voeden ‘in de baas zijn tijd’. In totaal mag je hier een kwart van je werktijd voor gebruiken. Als je niet zover van je baby vandaan werkt, kun je dus ook de baby gewoon zelf voeden.

Ga je kolven? Vraag of er een geschikte ruimte is om te kolven. Je werkgever is namelijk verplicht een geschikte ruimte voor je te zoeken.