Je kindje

Tot nog toe was het hoofdje van je kindje in verhouding tot het lijfje veel te groot. Nu is de verhouding tussen hoofd en lijfje net zoals bij de geboorte. Het spijsverteringskanaal van je kindje was allang klaar, maar deze week beginnen ook de smaakpapillen zich te ontwikkelen. Het kraakbeen van je kind begint langzaam te verbenen, waardoor de botjes al behoorlijk stevig worden. Het schedeltje is gelukkig wel zacht genoeg om straks door het geboortekanaal te kunnen.

Er ontstaat verschil in gewicht tussen jongens en meisjes. Een zoon weegt in de eerste zwangerschap nu 1030-1190 gram, een dochter 960-1110 gram. Deze getallen gelden wel alleen voor een eerste zwangerschap.

Jij

Droom je nu ineens zo raar? Dat is niet zo verwonderlijk. Dromen is een manier om je onbewuste angsten en tegenstrijdige gevoelens te verwerken. Die enge dromen zijn dus gewoon een uiting van je zorgen of alles wel goed zal gaan en of het kindje wel gezond zal zijn. Overigens droom je niet méér dan anders, je onthoudt ze alleen beter. Dat komt doordat je nu lichter slaapt.

Heb je nu een donkere streep over je buik lopen vanaf je navel naar beneden? Dat wordt een zwangerschapsstreep of –lijn genoemd. Het is een opeenhoping van pigment. Na de zwangerschap verdwijnt die streep langzaam weer. Ook heb je op andere plaatsen van je lichaam een verhoogde pigmentatie ontstaan: donkere tepels en paarsige schaamlippen.

Geboortekaartjes regelen

Jullie willen vast geboortekaartjes versturen als jullie kind geboren is. Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk zelf een kaartje ontwerpen via internet. Of je kunt natuurlijk bij een drukker een kaartje uitzoeken of er één laten ontwerpen. Denk ook alvast na over de tekst. Wil je naast de naam en de geboortedatum van de baby, bijvoorbeeld een gedichtje?

Kijk wel vast in je adressenbestand wie je allemaal een kaartje wilt sturen. Zo weet je ongeveer hoeveel je er wilt gaan versturen en van wie je het adres niet hebt. Als je wilt, kun je de enveloppen ook al schrijven. Of je maakt een Excel-bestand met de adressen. Die kun je naar de drukker van het geboortekaartje sturen en dan drukt hij ze af. Of je print ze zelf uit op etiketstickers.