Je kindje

Dit is de eerste week na je menstruatie. In deze week gebeurt er nog niet zoveel. Als je een regelmatige cyclus hebt, heb je volgende week je eisprong. Nu ben je dus nog niet zwanger. En tóch wordt deze week gerekend als de eerste week van je zwangerschap.

Dat zit zo: om zo nauwkeurig mogelijk te berekenen wanneer je baby geboren zal worden, wordt niet uitgegaan van het moment van bevruchting (je weet immers nooit precies wanneer dat is), maar van de eerste dag van je laatste menstruatie. De groei van een bevruchte eicel tot een voldragen kind duurt 38 weken.

Door de eerste dag van je laatste menstruatie te nemen en hier 40 weken bij op te tellen, kun je uitrekenen wanneer je kind ongeveer zal komen. Het is natuurlijk maar een schatting. Het kan ook best zijn dat je kind twee weken vóór de uitgerekende datum komt, of 2 weken erna.

Jij

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, is het verstandig om alvast een aantal gezondheidsregels in acht te nemen. Je weet immers nooit wanneer de bevruchting plaatsvindt. Hoe eerder je gezond gaat leven, hoe beter. En gezond houdt in dit geval in dat je alcohol en sigaretten het beste kunt laten voor wat het is.

Wil je huisarts je medicijnen voorschrijven? Vertel hem dan altijd dat je graag zwanger wilt worden. Want ook medicijnen kunnen schade toebrengen aan het ongeboren kind.

Foliumzuur slikken

Het is verstandig om foliumzuur (0,4 of 0,5 milligram per dag) te slikken vanaf het moment dat je gestopt bent met de pil. Foliumzuur verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een ernstige aandoening aan het centrale zenuwstelsel, zoals een open ruggetje of een hazenlip.

Ook blijkt uit onderzoek dat je door het slikken van foliumzuur ook een miskraam kunt voorkomen. Je kunt met het slikken van van foliumzuur doorgaan totdat je acht weken zwanger bent. Daarna is het niet langer nodig.

Geen alcohol drinken

Er is geen veilige ondergrens om aan te geven hoeveel alcohol geen kwaad kan. Daarom luidt het advies: gewoon geen alcohol drinken. Ook omdat je niet weet wanneer je precies zwanger bent, kun je dat wijntje beter gewoon laten staan.