Voedingsadvies

Gezond leven is belangrijk. Eet gezond en gevarieerd, rook niet en gebruik geen alcohol. Als je gezond eet, heb je, behalve foliumzuur, geen extra vitamines en mineralen nodig. Deze zitten veel in verse groenten en fruit. Veel drinken is ook belangrijk: zo’n 2-3 liter per dag. Wil je meer informatie over het slikken van foliumzuur, kijk dan elders op deze website.
Verse vis is gezond. Vis bevat vetzuren die onder andere belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen. Het voedingscentrum raadt zwangere vrouwen echter aan om niet meer dan twee keer per week vette vis te eten, omdat deze, naast de goede vetzuren, ook schadelijke dioxinen bevat. Vacuüm verpakte vis wordt afgeraden maar diepgevroren kan wel.

Toxoplasmose

Het eten van (half)rauw vlees, zoals rosbief, biefstuk, tartaar, filet americain en ossenworst, wordt sterk afgeraden. Hier kan namelijk een parasiet in voorkomen die toxoplasmose kan veroorzaken. Dit is een infectieziekte die tijdens de zwangerschap tot afwijkingen bij het ongeboren kind kan leiden. Deze parasiet kan ook  in de ontlasting van katten voorkomen, met name in de ontlasting van jonge katjes. Verschoon een kattenbak daarom niet zonder handschoenen. Werk ook niet in de tuin zonder gebruik van handschoenen. Denk ook aan een niet afgedekte zandbak in de tuin of een speeltuin. Was ook alle groenten voor het eten goed af.

Listeria

Het eten van zachte kazen, die gemaakt zijn van rauwe, niet gepasteuriseerde melk, wordt sterk afgeraden. Bij Franse kazen staat dan op de verpakking meestal 'au lait cru'. Deze kazen kunnen listeria bevatten. Dit is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De kans op besmetting is klein maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Bij zwangere vrouwen kan deze infectie tot een miskraam of vroeggeboorte leiden. Tegen het eten van (schimmel)kaas die van gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk gemaakt is, bestaat dus geen bezwaar.

Listeria is vooral te vinden in producten die langdurig in de koelkast bewaard worden en zonder verhitting worden gegeten. Rauwe melk van de boerderij moet voor consumptie gekookt worden.

Vitamine A

Het binnenkrijgen van te veel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Vitamine A komt veel voor in leverproducten. Gebruik daarom liever helemaal geen lever en beperk het gebruik van producten waarin lever verwerkt, zoals leverworst en leverpastei is, tot hooguit één keer per week.

Medicijngebruik

Als je zwanger wilt worden of zwanger bent, beperk dan zoveel mogelijk het gebruik van medicijnen. Pleeg hierover altijd overleg met je huisarts, de verloskundige of de apotheek.
Als je naar de tandarts moet, kan verdoving geen kwaad. Maar laat de tandarts altijd even weten dat je zwanger bent. Moet je van de dokter medicijnen gebruiken, meld dit dan altijd even bij de verloskundige tijdens de eerste zwangerschapscontrole.

Röntgenonderzoek

Als een röntgenonderzoek tijdens de zwangerschap noodzakelijk is, laat de arts en de röntgenlaborant dan duidelijk weten dat je zwanger bent.

Schadelijke stoffen

Probeer in de zwangerschap het contact met schadelijke stoffen zo veel mogelijk te vermijden. Dat zijn onder andere verf op terpentinebasis en chemicaliën. Van haarverf zijn tot nu toe geen schadelijke effecten bekend.

Seksualiteit

Bij een normaal verlopende zwangerschap zijn er geen verboden ten aanzien van seksualiteit. Seks kan normaal gesproken geen miskraam of beschadiging van het kindje veroorzaken. In verband met het gevaar op infecties wordt gemeenschap echter bij bloedverlies of gebroken vliezen afgeraden.
Tijdens de zwangerschap is de seksbeleving voor iedere vrouw verschillend. Door klachten als moeheid, misselijkheid en pijnlijke borsten kun je soms weinig zin in seks hebben. Problemen met seksualiteit kun je altijd met de verloskundige bespreken. Dit geldt ook voor eerdere vervelende ervaringen. Als je moeite hebt met inwendig onderzoek, laat dat dan aan de verloskundige weten. Dan kan daar bij de bevalling rekening mee worden gehouden.

Sporten

Sporten tijdens de zwangerschap is toegestaan. Misschien moet dat in een wat lager tempo dan voorheen. Stop met sporten of sport minder intensief als dit tot klachten leidt, zoals een harde buik. Houd er rekening mee, dat een zwangere vrouw blessuregevoelig is door de verweking van de banden. Diepzeeduiken wordt afgeraden, evenals sporten waarin je kunt vallen, zoals bij turnen en paardrijden.

Vakanties

Op vakantie gaan is gewoon toegestaan. Kies echter wel een bestemming uit waar goede medische zorg geregeld is. Tegen vliegreizen bestaat medisch gezien geen bezwaar. Vraag wel bij de reisorganisatie of de vliegtuigmaatschappij van tevoren na tot welke zwangerschapsduur zwangere vrouwen mee op reis mogen. Meestal ligt die grens bij 34 weken. Vakantiebestemmingen op zeer grote hoogte (2150 meter en hoger) worden afgeraden, omdat de lucht daar ijler is en er dus minder zuurstof beschikbaar is. Neem altijd je zwangerschapskaart mee op reis. Dan heb je altijd je gegevens bij de hand als dat nodig mocht zijn.

Roken

Roken brengt schade toe aan het ongeboren kind. Ook meeroken is schadelijk. Als je rookt, bestaat er tijdens de zwangerschap een grotere kans op een miskraam, een vroeggeboorte, het voortijdig loslaten van de placenta, een kindje met een lager geboortegewicht of een afwijking zoals een hazenlip of klompvoetjes. Na de geboorte van een kindje is de kans dan groter op het krijgen van een kindje met een slechtere algemene conditie, ademhaling- en/of gedragsproblemen, luchtweginfecties en/0f middenoorontsteking. Roken wordt ook in verbinding gebracht met huilbaby's en zelfs wiegendood. Het kan ook problemen geven bij borstvoeding. Ook zwanger worden gaat moeilijker als je rookt.

Zie ook: www.rokeninfo.nl.

Alcohol

Het gebruik van alcohol wordt volledig afgeraden. Dus ook niet één glaasje per dag. Als je zwanger wilt worden, zorgt alcohol voor verminderde vruchtbaarheid (ook bij de vader) en een grotere kans op een miskraam. Alcohol tijdens de zwangerschap vergroot het risico op een miskraam of een vroeggeboorte en het kan de psychomotorische ontwikkeling van het kindje ongunstig beïnvloeden. Meerdere glazen alcohol per dag tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot ernstige aangeboren afwijkingen bij het kindje, zoals het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Deze kinderen vertonen groeiafwijkingen, hersenletsel en afwijkende gelaatstrekken. Het gebruik van meer dan 2 glazen alcohol per dag tijdens de zwangerschap maakt de kans groter, dat het kindje later een alcoholverslaving oploopt. Alcohol tijdens de periode van borstvoeding kan invloed hebben op het drinkgedrag van het kindje. In de drie uur nadat de moeder één of meer glazen alcoholhoudende drank heeft genuttigd blijken kinderen aanzienlijk minder te drinken dan wanneer de moeder helemaal geen alcohol gebruikt heeft. Ook kan door alcoholgebruik het slaap- en waakpatroon verstoord worden.

Zie ook: www.alcoholenzwangerschap.nl

Drugs

Ieder gebruik van drugs tijdens de zwangerschap wordt sterk ontraden. Drugs geven kans op ontwenningsverschijnselen bij het pasgeboren kindje. Sommige drugs geven een vergroot risico op een kindje met aangeboren afwijkingen.

Zie ook: www.drugsinfo.nl