Je kindje

Je buik is nu helemaal gevuld met je kindje. Soms voel je de porretjes, duwtjes en trapjes wel op drie plaatsen tegelijk. Hij of zij ligt startklaar voor de baarmoedermond. De botjes van je kind zijn nog zo soepel dat ze zich tijdens de bevalling makkelijk aanpassen aan het geboortekanaal.

Ook het hoofdje kan er makkelijk door omdat er openingen tussen de schedelbeenderen zitten (fontanellen). Deze kunnen tijdens de geboorte over elkaar schuiven, zodat het hoofdje wat smaller wordt en er makkelijker door kan. De eerste tijd na de bevalling kan het hoofdje hierdoor wat ovaal van vorm zijn, maar dit trekt vanzelf bij.

Om je kindje zit (in de vruchtzak) ongeveer nog een liter vruchtwater, dat om de twee uur ververst wordt. Als de vliezen breken, is je kindje nier meer beschermd tegen infecties. Je moet dan binnen 24 uur goede weeën hebben. Duurt het langer, dan moet je naar het ziekenhuis omdat het risico te groot is dat je kindje een infectie oploopt.

Je moet meteen naar het ziekenhuis als de vliezen breken als je nog geen 37 weken zwanger bent, als je kindje in het vruchtwater heeft gepoept of als je kindje in een stuit ligt.

Jij

Het einde komt nu in zicht. Misschien ga je deze week al wel bevallen, maar het kan ook nog wel drie weken duren. De kinderkamer is klaar, alle benodigde spulletjes zijn in huis gehaald en het ziekenhuiskoffertje staat misschien ook al klaar.

Overigens is het niet per se noodzakelijk om al een keuze te hebben gemaakt, waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Die beslissing kun je ook uitstellen tot het allerlaatste moment. Pas als je echt weeën hebt, kun je het beste beoordelen waar je je het lekkerst voelt.

Wil je per se in het ziekenhuis bevallen, dan kan het handig zijn om van tevoren een kijkje te nemen op de verloskamer. Hoewel het niet wil zeggen dat je ook altijd daar bevalt. Als er op het moment dat jij moet bevallen geen plaats is, word je doorgestuurd naar een ander ziekenhuis.

Voorraad in huis

Haal alvast beschuit, muisjes, koffie en thee in huis. Als de baby straks geboren is, krijgen jullie vast veel kraambezoek. En als je straks je huis versierd wilt hebben, kun je geboorteslingers aanschaffen.

Traktaties kopen of maken

Heb je al (een) kind(eren)? Dan is het leuk om traktaties te maken of te kopen. Zo weten alle kinderen op de crèche of uit de klas dat er een broertje of zusje is geboren!

Nog even naar de kapper

Straks heb je er misschien even geen tijd meer voor,  maak daarom nu nog even een afspraak bij de kapper. Ook lekker om op de valreep te doen: naar de schoonheidsspecialiste. En als je mooi verzorgde nagels wilt hebben: de manicure en pedicure. Alleen is het wel lekker om te bevallen met warme sokken aan.