Borstvoeding

Moedermelk is de beste babyvoeding die er bestaat. Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die de baby de eerste 6 maanden nodig heeft. Naast het vaste voedsel blijft moedermelk daarna nog lange tijd een belangrijke voedingsbron voor de baby.
De samenstelling van moedermelk is altijd precies op de behoefte van de baby afgestemd. Bij een te vroeg geboren baby is die bijvoorbeeld anders dan bij een voldragen baby.

Voordelen voor de baby

De allereerste melk die een baby na de geboorte uit de borst drinkt heet colostrum. Dit bevat zeer veel afweerstoffen die de baby beschermen tegen infectieziekten. Colostrum heeft ook een laxerende werking waardoor de eerste ontlasting (meconium) sneller het lichaam kan verlaten. De kans dat de baby geel gaat zien, wordt daardoor kleiner.
Door de antistoffen in de moedermelk zijn baby's minder vaak ziek. Borstkinderen krijgen aanzienlijk minder vaak oorontsteking, luchtweginfecties, maag- en darmstoornissen of diarree. Ze hebben een betere opbouw van het immuunsysteem. Een borstkind heeft ook aanzienlijk minder vaak last van allergische aandoeningen. Dit geldt met name als de baby minimaal 6 maanden borstvoeding heeft gehad. Een borstkind heeft minder kans op chronische aandoeningen als jeugddiabetes, jeugdkanker, ziekten waarbij het (auto)immuunsysteem een rol speelt (bijvoorbeeld Multiple Sclerosis) en de ziekte van Crohn.
De vetzuren in moedermelk spelen een belangrijke rol bij de rijping en de ontwikkeling van de hersenen. Borstkinderen scoren daardoor beter op mentale en motorische tests. Borstvoeding lijkt ook een rol te spelen bij (een lagere kans op) wiegendood.

Voordelen voor de moeder

Door borstvoeding te geven herstelt het lichaam van de moeder zich sneller na de bevalling. Door het zuigen aan de borst krimpt de baarmoeder sneller tot de oorspronkelijke grootte terug. Door het snelle samentrekken van de baarmoeder is er minder bloedverlies. Bovendien raakt de moeder gemakkelijker het extra lichaamsvet kwijt dat ze tijdens de zwangerschap heeft aangemaakt.
Vrouwen die borstvoeding geven lopen minder risico op borstkanker en eierstokkanker. Ook is de kans op osteoporose kleiner. Doordat de menstruatie meestal een paar maanden uitblijft is ook de kans op het ontstaan van ijzergebrek kleiner.

Praktische voordelen

  • borstvoeding is altijd beschikbaar
  • borstvoeding heeft altijd de juiste temperatuur
  • borstvoeding kan niet bederven
  • borstvoeding bevordert de hechting tussen moeder en kind
  • borstvoeding kan troost bieden aan een huilende baby
  • borstvoeding is milieuvriendelijk

Praktische tips

  • leg je baby binnen een uur na de geboorte aan de borst
  • probeer de baby de eerste dagen elke 2 tot 3 uur aan te leggen
  • door in het begin vaak aan te leggen komt de borstvoeding sneller op gang
  • borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod
  • neem de baby de eerste weken bij je op de kamer (rooming-in)
  • geef de baby naast borstvoeding geen kunstvoeding zonder overleg met de verloskundige
  • leg de baby opnieuw aan als pijn bij borstvoeding na een minuut niet verdwijnt
  • bied de eerste dagen bij iedere voeding beide borsten aan
  • verbreek eerst het vacuüm voordat je de baby van de borst afhaalt
  • geef de baby geen fopspeen

Op het internet is veel informatie te vinden over borstvoeding. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van de vier Nederlandse borstvoedingsorganisaties: www.borstvoeding.nl
Borstvoeding en werk kunnen ook goed samen gaan. Hier zijn speciale regels voor. Kijk voor uitgebreide informatie hierover de volgende websites: www.borstvoeding.com en/of www.rijksoverheid.nl/borstvoeding.
Er bestaat een mogelijkheid om bij de verloskundige een dubbelzijdige elektrische kolf van het merk Medela te huren. De verloskundige verkoopt ook enkele (hulp)middelen, zoals tepelhoedjes, mother mates en Purelan.

Flesvoeding

Als je om persoonlijke of medische redenen geen borstvoeding gaat geven of als borstvoeding ondanks goede begeleiding niet lukt, dan is kunstvoeding een goed alternatief. Er zijn verschillende merken flesvoeding verkrijgbaar. Grote verschillen zijn er niet. Het maakt dus weinig uit welk merk voeding je gebruikt.
Als er in de directe familie allergieën voorkomen, wordt borstvoeding geadviseerd in plaats van kunstvoeding. Met directe familie worden jijzelf, je partner en eventueel jullie zoon en/of dochter bedoeld. Wil je toch kunstvoeding geven, koop dan hypo-allergene voeding voor je baby. Deze voeding verkleint, na borstvoeding, het meest de kans op het ontstaan van allergieën.