Je hebt gekozen voor de Mirena als anticonceptiemethode.

De Mirena wordt bij voorkeur binnen zeven dagen na het begin van de menstruatie geplaatst. Belangrijk is zeker te weten, dat er geen enkele kans bestaat dat je zwanger bent.

Als je net een kindje hebt gekregen, wordt de Mirena bij voorkeur rond twaalf weken na de bevalling geplaatst. Minimaal moeten er 6 weken na de bevalling verstreken zijn.

Het inbrengen van een spiraaltje kan soms wat pijnlijk zijn. Daarom wordt geadviseerd om een uur voor het plaatsen een pijnstiller in te nemen. Dit kan zowel per tablet als zetpil. Welke pijnstiller het meest geschikt is, hangt af van het feit of je wél of geen borstvoeding geeft.

Na het plaatsen van een spiraaltje kan er wat vaginaal bloedverlies optreden. Sommige vrouwen voelen zich een beetje misselijk of draaierig. Neem in zo’n geval extra rust. Ook kun je nog 1-2 dagen menstruatieachtige klachten houden.

Tijdens de eerste maanden na het plaatsen van de Mirena zal soms onregelmatig bloedverlies optreden, meestal druppelsgewijs. Dit kan langere tijd aanhouden. Na 3-6 maanden neemt dit af tot enkele dagen bloedverlies per maand.

Wanneer beschermt de Mirena tegen zwangerschap?

Als de Mirena binnen zeven dagen na het begin van de menstruatie geplaatst wordt, ben je direct beschermd tegen zwangerschap. Gebeurt dit later, dan moet je nog 7 dagen aanvullende anticonceptie (condooms) gebruiken.

Tijdens het vrijen voel je de draadjes van het spiraaltje meestal niet. Mocht dit wel het geval zijn en een probleem voor je vormen, neem dan contact met de verloskundige op. Die zal de draadjes dan inkorten.

Controle na het inbrengen van de Mirena

Zo’n zes weken na het plaatsen van de Mirena word je voor nacontrole bij de verloskundige terug verwacht. Deze bekijkt dan of het spiraaltje nog goed op z’n plaats zit. Dit gebeurt door het maken van een echo.

Wanneer moet je de verloskundige raadplegen?

Als één van de hieronder genoemde verschijnselen zich voordoet, is het raadzaam contact met je verloskundige op te nemen:

  • als je denkt dat je zwanger bent
  • bij sterk of langdurig bloedverlies
  • bij aanhoudende pijn in de onderbuik, koorts of ongewone afscheiding
  • bij pijn tijdens het vrijen
  • als je het kunststofgedeelte van de Mirena kunt voelen
  • als je de draadjes van het spiraaltje niet meer kunt voelen